¡Hola!

Sa, en vecka pa projektet har i Cuenca ar nu over, och det har gatt fort. Man ar inte sysslolos i manga minuter har inte, finns allitd nagot barn att se efter eller nagat att mala. Denna veckan har jag varit med Lilla sota Camilla pa mornarna och dagarna. Och hon ar forresten inte sa ung som jag trodde utan honn ar 5 ar men valdigt valdigt liten, kort som en 2 aring och sma sma hander osv. Sen ar hon lite utvecklingsstord, hon ar kanske som en 2-3 aring till sattet och storleken. Och hon ar sa himlans gulllig ch pratar med en ljus nastan lite skrovlig rost, kommer aldrig glomma hennes "vamos, vaaamos" (nu gar vi, nu gaaaar vi) Vi gor lite allt mojligt om dagarna, gar omrking, kanske dansar litegranna om det finns musik, hon nar en hojdare pa det, gungar med som bara den, eller sa leker vi lite i lekstugorna, men hennes stora passion ar mat(aven fast hon ar sa liten) varje manniska hon moter sa fragar hon om brod, inte for att hon ar speciellt hungrig, hon bara gillar det:) och ser hon nagon med nagat atbart slapper hon allt och springer emot maten, sa sot ar hon . Och det roliga ar att man lar kanna henne mer och mer for varje dag. Under dagarna ar jag saklart med andra barn ochsa, dom kommmer och leker med mig och Camilla, men jag har som ansvar for henne, men har aven koll pa alla andra barn, som ocksa ar himlans snalla och sota, for det mesta:)

Pa eftermiddagran har vi fatt gora lite allt mojligt, malat en massa och hjalpt till att bygga sangar. det ar skont med variation, blir himlans intesivt att vara med barnen hela dagarna, sa vi ar med dom fran ca kl 9- 14 och sen haller vi pa med annat fran ca 15- 18, sa det ar en bra uppdelning. Och vid lunchen vid tva sa ar jag sa hiiiimlans hungrig, ater ju frukost vi kl 8.20, och det blir  mest lite kaffe och brod, sa lunchen ar oftast heeelty underbar, det enda jag inte gillar ar nagansorts pastasoppa och "juca" en sorts rot som ofta ar i soppor istallet for potatis, men det mesta gar ner for jag ar sa hungrigf vid lunch...:) men det finns endel svensk mat somjag saknar....quorfileer, morkt brod....losgodis...oj oj..:) Men nu ar det inte lange kvar har, bara ca 3 veckor, helt skummt kanns det, vart tog all tid vagen? Har tva veckor till pa projektet sen blir det en vecka pa kusten med Katherine. Det ar sa dubbelt det dar, a ena sidan sa saknar jag min finaste Christoffer och familj sa himlans mycket men a andra sidan sa innebar ju hemresan att resan ar over, att allt som jag planerat ar gjort, men ja, hur som helst ar jag helt saker pa att  det blir flera resor for min del..:) fast MED Christoffer...

Idag har jag och Eva en heldag har i Cuenca, vilket innebar att strosa runt, kolla lite och ata GLASS, hehe....detta ar glassbarernas stad, och sa otroligt gott ar det...och sa fint overallt, man kan bara ga omrking och kolla runt:)

ha det fint!

kram//Linda

Nytt projekt ny stad:)

Aaah, antligen i Cuenca busseran (10h pa natten) gick fint, har nog alldrig akt i en sa lyxig buss. Nar jag kom fram blev jag dock lite latt skramd, nar jag tittade in i bagageutrymmet sag jag namligen inte min ryggsack, fragade efter den och sa och han pelade pa andra ryggsackar som INTE var mina....men tack och lov sa visade det sig att den glidit ner pa andra sidan...huh, hade den varit borta hade jag gratit floder...hehe...

Men Eva och Rafael(en av papporna i projektet) motte mig och tog mig till projektet. Projektet ar som ett inhagnat omrade dar det finns nagra smahus och ett storre hus. Sjalva omradet har varit ett hotell forut, men nu ar det alltsa ett projekt for barn som inte kan bo med sina foraldrar (eller inte har nagra). I smahusen bor "familjer" en mammaperson och en pappaperson som bor med ca 10 barn, i aldrarna kanske 2-18 ar. Jag bor i det stora huset dar den som haller i/ager  projektet bor. Dar delar jag rum med Eva. Det jag kommer att gora pa projektet ar allt fran att baka brod till att leka med barnen. Jag kommer dock att ha ansvar over kanske 2 sma barn under dagarna som jag kommer att hanga med. Sjalva projektet verkar valdigt bra och alla ar verklgen trevliga. Blir spannande att verkligen borja imorn. Har dock traffat barnen redan, man traffar pa dom hela tiden iom att jag bor pa projektet med alla barnen och sa. Dom ar jatte sota och snalla coh kommer fram och pratar(forstar inte allt..men en del..:))

En sak som dock ar lite jobbig, eller inte sa mkt egentlugen for det gar att atgarna, ar att husen ar sa forbannat KALLA. Pappa kom hit och isolerar husen!!:):) Det ar namligen tegelhus, ingen isolering i vaggarna, bara tegel ochplat-tak, ingen vind inngeting. Sa det ar mkt kallare inomhus an utomhus. Sadan hus kan jag kanske forsta pa typ kusten dar det ar varmt med inte har i Cuenca dar det ar typ, ganska kallt, ca 10-18 grader, och kallare pa natten. men det ar lugnt att sova och sa for jag har kanske 5 tacken/filtar, pyjamasbyxor, raggsockor, linne, fleecetroja och mossa, ja + att jag ar tackt av ca 10cm med tacken:)

I helgen har vi inte gjort sa mkt, hant lite i Cuenca, hittat en en glassbar suuuupergod glass:) och idag har vi traffat Katherine igen:)

Iom att projektet ligger typ pa landet(hur fint och mysigt som helst, man ser stjarnor pa natten, ingen smogg har inte!) sa har vi inte tillgang till internett dat, sa kan bara maila och uppdatera bloggen nar jag aker in till Cuenca. Men men. Projektet ligger sa himla fint, trad och gras och sma hus. Kor och hastar lite har och var och en och annan gris. Jo pa projektet finns ochsa hundar, och nu ocksa 2 valpar, dom ar saaa sota:)

Nasta helge eller helgen efter det ska jag och Eva aka till Wilkabamba en svang, hon har vanner dar. Ska bli kul. Tror det ar himlans bra att aka  ivag pa helgerna, blir himla intesivt att vara pa projektet heeela tiden iom att man har barnen omkring sig hela tiden. Men kans skitkul att vara har med eva, sa da kan man om man vill bara hanga och spela kort eller nagat liknande.

Nej nu ska jag maila litegranna...

ha det fint!!

kram//Linda


Marknad

God kvall alles,
Idag var jag, Eva, Nicole och Natalie pa marknaden i otavalo, en av dom storsta(den storsta tom?), som en gigantisk marknad med massor av textilier, prydnadssaker,smycken os v osv...var hur kul som helst att strosa omkring dar, var dar hela dagen:) dock blev jag lite illamaende igen...tror det ar en kombination av buss, latitud, krokiga vagar, sol och for lite vatten, men till slut gick det over och jag kopte aksjuketabletter for hemvagen. Ja, tanken vara att shoppa dar och det gjorde jag...massor med fina saker som ni far se nar jag kommer hem:) (bilder pa resan kommer....ngn dag..:))

Igar var vi pa bio ocksa, det var ocksa skitkul och mysigt, skont att se en film, det har jag inte gjort pa lange, bion kostade 4$, billigt och bra och satena var inte alls som hemma, dom var supermjuk coh lite tillbakalutade, hur skona som helst. Vi sag Apocalypt, vilken vi, nar filmen borjade insag var pa ngt indiansprak och textad pa spanska saklart, men vi forstod forvanandsvart mycket, spanskan kommer sakta men sakert, det gick ju ok nar man fick lasa prden, forstod iaf sa mkt sa att jag forstad filmen, viket var bra:)

Ni kan forresten ga in pa Evas resedagbok, pa www.resedagboken.se och sok pa Eva och Sydamerika here we come, sa finns lite mer bilder...Det ar forovrigt henne jag ska till Cuenca med, 10h med nattbus, ska bli skitkul att aka dit med henne:)

Nej nu ska jag hem och kurera mig, kanner mig lite latt krasslig, ont i halsen och sa...men inget som inte lite alvedon kan fixa.

ha det fint!

kram

Linda

Mer bilder....

image55

image56

En av flera jesusar. det var forovrigt MASSOR med folk dar....hur packat som helst...det var verlkligen kul att vara har under pask och fa se allt:) vi at typisk paskmat pa ett stalle efter procesionen, den kallas Fanesca och bestar av en MANGD olika saker. Bla en soppa som ar typ som artsoppa fast med fisk i, och sen agg och ngn sorts brodgrej, till det sa var det ris i mjolk och socker, och sen ett fikon(kokat i socker), och sen en tallrik med ngt so smakade som potatismos men var losare och sen en bit ost. En spannande kombination:) men var kul att smaka pa det iaf:)

Har bilder pa maten, men dom ar pa kameran och nu har jag bara en skiva med bilder med mig..:/ sa nasta gang:)

Har ju forovrigt borjat med volopntararbetet nu, kanns finfint:) Ar pa en typ skola, men det ar ingen skola, mer som ett stalle for barnen att vara antingen efter skolan eller fore, dar dom gor laxor och sa och jag hjalper till med engelskalaxorna, det gar for det mesta bra, men ibland nar dom kommer fram och pratar spanska hur fort som helst fattar jag ingenting:) men men... och barnen ar helt underbara! vissa kommer fram och kramar en nar man kommer och sager "hello teacher" och vissa bara kommer fram och pratar. Min favvokille, ar noh runt 7(?) och heter Anderson i fornamn, han ar sa himla rolig och sot:) igar kom han fra tilll mig pa rasten och sa att nu ska jag vara din larare och sa gick han igenom mitt antacknigshafte och satte betyg och grejer:) sen letade han upp ett ord i min ordbok och gav den sen till mig och bad mig leta upp ordet for, det fick jag 20p pa, vilket ar max:):) sen berattade han en historia som jag inte fattade for fem ore, snabb barn-spanska ar inte det lattaste, och sen fragade han fragor pa det, jag hade ingen aning...hehe...men en lite flicka kom till undsattning och viskade svaren till mig. Ahh, dom ar sa sota:) Ska ta bilder sista dan tankte jag, och sista dan blir pa fredag iom att jag ska byta projekt och aka till uenca till ett projekt dar. Mest for att fa se lite mer av Ecuador, och det ar samma projekt som Eva, en annan tjej har, som ar hur trevlig som helst, sa det ska bli jattekul, sa kan vi gora lite helgresor darifran och sa:) Sa pa fredag bar det av dit, 10h pa nattbuss....

Annars sa gor jag lite allt mojligt pa projektet, hlaper till att del aut maten, diskar, ritar, hjalper med laxor osv. Det allra varsta med det hela ar hela pedagogiken, kan tanka mig att den ar som sverige x antal ar sedan. Dvs det ar att upprepa grejer, som nar jag skulle lara en liten kille att rakna pa engelska, sa tankte jag ah  va bra da kan jag sita och prata med honom och skriva ner siffrorna och sen kanske leka lite, typ fraga "hur manga flickor ar det har?" typ, men icke, da skulle jag skriva siffrorna i hans bok sen skulle han skriva dom under ca 7 ganger...vilket kanns ganska lonlost...dock fick jag ova lite uttal med honom vilket var bra. Samma galler dom aldra studenterna(ca 13 ar) dom kan nastan ingen engelska, dom gor sina uppgifter i boken, mha av lararen i skolan och sen sa skriver dom bara ner dom meningarna som hon/han skrivit ner, men dom ar ingen aning om vad det betyder. Dom kan ha som laxa att skrva om ngt men dom har ingen aning om hur sa nar ja kommer vill dom bara att jag ska gora det at dom. Det blir ganska svart da, man far fosoka fa dom att tanka lite och komma pa sjalv men det ar svart iom att dom typ inte kan naganting...aven fast dom haft engelska i kanske 2 ar...Och att lasa kan dom verkligen inte alls, verkar som att dom inet ovar pa det alls, sa det forsoker jag gora lite, typ upprepa orden och sa, det ar svart men himlans kul for dom flesta barnen ar sa himla sota och snalla och intresserade:)

nu avslutar jag med en bild fran Mindo..igen...:)image57

Nasta gang bli det bilder pa min andra tur till Ekvatorn:) sa har ni natt att se fram emot;) Maste bara branna ner dom pa skiva ocksa:)

Ha det fint!!

kram//Linda

Bilder n' stuff:)

Hola alla, idag blire lite bilder:) borjar med lite mer fran Mindo.
image42

image43
Sofie i vart rum i Mindo, kan som forut inte vrida bilderna...sa ni far vrida pa era huvuden istallet:)

image44

Detta ar innan Telefericon, dvs innan linbanan upp pa berget har i Quito, fran vanster: Sofie, Amanda, Brandon, och Catherine:) Alla dom har akt harifran nu men ska kanske traffa Sofie och Katherine senare igen, efter mitt projekt:)

image45

En bild fran gamla stan igen:)

image46

En kvinna och hennes hastar/asnor vidvulkan-lagunen, Quilotoa.

image47
Jag och katherine pa min fodelsedag....blir en salig blandning av bilder idag..:)

image48

Min fodelsedag, fran vanster: Katherine, Brandon, Becky, Jo(nr 1) och Chris. 

image49

Salsalektion, Jo, Katherine, Chris, Brandon och Eva.:)

image50

Becky och Katherine pa Cubaklubbe, en superbra klubb med livemusik och alla dansar:) och alla far flaskor med sand/grus sa alla har egna maraccas:) verkligen hur kul som helst..:)

image51

fran procesionen under pasken, det vara massa sanna i lila klader och sen en person utkladd till jesus kanske var 10e meter, verkligen coolt att se, finns tydligen folk som slar sig sjalva och "pinar" sig som Jesus, men sag inte dom. 

image52 

image53

image54

nu strular bloggen sa jag far publicera dessa nu och testa i ett nytt inlagg...

:)

Sa, nu var mina 3 veckor av spanskastudier slut...det har gatt fort kan jag saga:) och vi har plojt igenom en tjock bok med gramatik muy muuuuuy rapido...sa det kanns som att det vart lite korvstoppning pa slutet...tror inte jag riktigt kommer minnas allt, men jag hoppas att jag har en grund nu, sa nu ar det bara att lara sig prata ocksa..hehe:) Hoppas att det kommer mer under projketete och sa. Min larare forovrigt ser valdigt rolig ut, skulle at med kamera idag men glomde...men hon ar valdans latt att beskriva, tank er stort valdigt valdigt krulligt svart har, men stank av gratt, och sen sanna heeeemska pamalade ogonbryn, hon har stran av sina gamla under, men det "ogonbrynet" hon malar ca 1 cm over dar ogronbrynet egentligen sitter malar hon med en skarp svart penna som inte bojt och fint utan forst rakt sen en lite boj...helt galet ar det...Men hon var bra larare iaf:)

Jo sen en sak jag inte berattade nar jag kom hit var om flyget, vilket for mig var en helt ny upplevelse, dvs att flyga reguljart, eller vad det heter, dvs inte charter. All denna mat man fick, forst en stooor macka mellan sthlm och amsterdam, sedan sakert en 2 mal mat och minst 2-3 mellanmal, betstaende av bagels, frukt, annat brod...helt galet mkt, kandes som attd et enda jag gjorde pa flyget var att ata:) men det fick tiden att ga fort och den vegetariska maten var helt ok. Sen en annan spannande sak som jag inte visste till en borjan och darmed inte untnyttjade fullt ut... Nar flygvardinnan efter attt jag fatt maten och fragade va jag skulle dricka till, tankte jag, hm...ja jag tar vatten for det ar nog gratis, typ, sen insag jag nar folk tog vin och ol och grejer att allt var gratis...san oerfaren resenar jag ar:) sa pahemvagen blir det coca-cola till varje mal;)

Jaha, nej imorn blir det till att kolla pa en prosesion som jag aterkommer mer till sen nar jag har bilder..:)

Glad Pask alla!:)

kram//Linda

Min helg

Sa...nu har ni sett lite bilder ocksa:) ska fixa mer ngn dag, har hittat ett stalle nu dar det gar fort att ladda upp bilder. Sa, i fredags var jag och Brandon vid ekvatorn, vi var bade vid det "falska" stora monumentet, tror det finns en bild pa det, och sen vid ett museum dar den riktiga ekvatorlinjen finns. Det stora monumentet sattes upp dar man forut ngn gang trodde att linjen gick, den var dock fel med 250 meter. Sa 250 at ena hallet ligger ett museum med diverse expriment. Det forsta exprimentet var med vatten. Mitt pa ekvatorn sa rinner namligen vattnet rakt ner, i ett hyandfat tex, utan nagra "virvlar" pa slutet, men nagra meter at ena hallet sa blir det virvlar at ena hallet och nagra meter at andra hallet sa ar virvlarna at amdra hallet, coolt:) sensa vard et agget, man kan namligen balansera ett okokt agg pa "hogkant" mitt pa ekvatorn, forstar ni vad jag menar? Det var iaf haftigt det med:) Sen sa blir man ca 1kg lattare pa ekvatorn tack vare minskad gravitation. Och nar man blundar och gar pa evatorlinjen sa blir det som lite gungigt om man blundar och gar for dom olika "falten" drar en at olika hall, den dar ekvatorn ar cool den. Pa museet med exprimenten fanns massa annat intresant, som gamla indiangravar, dar da familjeoverhuvudet dog sa skulle frun och barnen ocksa do, allt for att forbereda infor efterlivet. Sa nar mannen dog sa lades hans kropp i en stor kruka och sa fick frun och barnen ngn sorts dryck sa att dom somnade och begravdes darefter levande...detta gallde dock mest viktiga man, typ ngn ledare begravdes med helav familjen och massa tjanare och sa. Pa musseet fanns ocksa ett forkrymt huvud, som nagra indiander hade gjort och brukade gora forut med fiender och med nara och kara som dott som dom ville bevara.

I helgen hande annars inte sa mkt, vi tog det lugnt bara:) var ute en svang pa lordagen, Katherine och Brandon sjong karaoke, vilket varbhur kul som helst att kolla pa. Stackars stammisarna bara, alla var ecuadorianer, som tog det hela myyycket seriost...det gjorde inte vi, men efter ett tag sa skrattade dom andra ocksa at oss, eller at klatherine och brandon:)

Pa sondagen gick vi till en park, en mkt fin sadan, dar vi giock omkring och at farsk frukt, jag at mango, sa himla gott, for 50cent kopte jag en mango skuren i bitar serverad i en pase, hur gott som helst! Darefter blev det lunch och sen hem och plugga....hade en djavulsk laxa, skulle aterberatta en saga i datid, uusch...det  var svart...men men, bara 3 dagar kvar av spanska:) ganska skont faktisk....

Igar kom en kvinna till huset dar jag bor, en volontar, som varit borta i 3 manader, varav 2 pa galapagos(som forovrigt verkar som himmelriket pa jorden...googla pa galapagos sa far ni se...) hon var iaf mkt trevlig och vi tog en fika pa kvallen. Till saken hor att hon var i 60 arsaldern, santhar vill jag gora nar jag ar 60!:) hon akte hem till england idag.

jaha, nehe, det var min helg det:)

ha det fint!

kram//Linda

Lite bilder...

45Asnor&hastar vid lagunen i vulkanen
155Lanskapet pa vagen till lagunen i vulkanen, ser ut sadar och lie mer bergigt overallt utanfor quit..helt underbar vy overallt!
image41
Okej, här är då mina fötter på ekvatorn också! :)

1222Gamlastan kvallstid, lite sudig bild..och sned for den delen.....:)
72Lagunen och bergen...99En lama som vi fotade pa vagen:)8En blomma fran Mindo fick visst komma med ocksa:)
14Jag, min tarta och mitt kort:) pa restaurangen...
17
Mina finfina blommor:)

sadar...lite bilder igen...lite fran olika stallen for jag kunde inte se vilka jag infogade...skumma dator..

igar fick jag en glad overaskning nar jag kom hem for lunch. Husmamman lagade, forsta dagen jag kom hit, rakor stekta i typ vitlok och orter och ris med jordgubbar och nan vaniljgraddegrej till efterrat(supergott!!) for att en av dottrarna i huset fyllde ar. Sa igar lagade hon samma mat eftersom det var min fodelsedag i veckan:) hur snallt som helst, och hur gott som helst:)

Nu ska jag snart traffa dom andra...vi ska ata och sen skav vi  ut....:)

ha det fint!!

kram

Linda

RSS 2.0